خیاردریایی چیست و چه کاربردی دارد؟
خیار دریایی یکی از محبوبترین غذاهای دریایی است. شرق دور اصلی ترین بازار خیار دریایی در جهان است. چین به تنهایی بزرگترین
تولیدکننده، مصرف کننده و واردکننده خیار دریایی در جهان است. کانادا، ایسلند، روسیه، آمریکا، تایوان، کره جنوبی، سنگاپور و مالزی از دیگر
بازارهای این محصول هستند. محصولات تازه، خشك شده و فرآوری شده خیار دریایی در دنیا از قیمت بالایی برخوردار است. با توجه به اینکه
خیارهای دریایی دارای انواع متفاوتی اند که ازنظر خصوصیات ریخت شناسی اختلاف دارند و هر یك ازنظر دارویی و یا پرورشی خواص ویژه و
متفاوتی دارند، بنابراین شناسایی دقیق گونه ها ضروری می باشد .
خواص منحصر بفرد خیاردریایی
خیار دریایی در چین به عنوان دارو و غذا مصرف می شود. بر اساس طب سنتی چین، از خیار دریایی می توان برای تصفیه خون، درمان بیماریهای کلیوی و نیز بیماریهای پوستی استفاده کرد.
اهمیت خیار دریایی به این دلیل است که در گوشت آن موادی شیمیایی به نام Aphrodisiacs وجود دارد که برخی از اشکال سرطان را درمان
می کند و به عنوان ماده ضد باکتریایی و ضد قارچی محسوب می شود. مطالعات پیشرفته تر تأکید می کند که خیار دریایی می تواند به عنوان یك مکمل غذایی و قوی استفاده شود.
انواع خیاردریایی فراوری شده
تولیدات جدید خیاردریایی شامل خیارهای دریایی فریز شده یا خیارهای خشك شده در خلاء و عصاره های آنکه به عنوان غذای مکمل یا غذایی با کارایی کامل استفاده می شود.
نام علمی خیاردریایی و ویژگی ها
خياردريايي (Holothuroidea)، يکي از مهم ترين انواع خارپوستان، متعلق به رده خيارسانان مي باشد. این جانوران به زیرشاخهٔ خارزیان (Echinozoa) تعلق دارند.
این جانداران بدنی چرمگون دارند و بیشتر در کف دریاها زندگی میکنند. نامگذاری این جانوران به خاطر شکل خیار مانندشان است.
خیار دریایی جانور خزندهای است که به آهستگی به روی گلسنگها یا صخرهها میخزد و تکههای غذا را از محیط اطراف جمع کرده و مصرف میکند.
خیار دریایی دارای بدنی دراز و بدون بازو است و در آبهای معتدل و گرمسیر زندگی میکند. آنها موجوداتی تهاجمی نیستند.
هر چند خیار دریایی یکی از مطمئنترین موجودات دریایی موجود بر صخرهها است.
در ادامه فیلم کوتاهی از آن را مشاهده می کنید
مراحل فرآوري خیار دریایی را به چهار مرحله اصلی تقسیم می کنیم که شامل:
1-تخلیه کردن احشا
2-پاك کردن
3-آب پزکردن
4 -خشک کردن
خیاردریایی خشک شده با روش های مخصوص
خواص سم خیاردریایی
سم خیاران دریایی دارای خواص ضدویروس، ضد سرطان، ضدبارداری و ضد تومور بوده و در صنعت داروسازی مصارف زیادی دارد. به علاوه به دلیل داشتن پروتئین و مواد معدنی دارای ارزش بالایی است.
وضعیت خیاردریایی در ایران
در ایران با وجود اینکه محیط های دریایی خلیج فارس و دریای عمان منبع عظیمی از این موجودات در اختیار ما گذاشته است، متأسفانه به دلیل عدم آگاهی از فواید تغذیه ای، دارویی و حتی سودآوری ارزی در رابطه با صادرات آنها هیچگونه استفاده ای از این جانوران باارزش نمی شود.
اینجا بخوانید : جلبک اسپیرولینا
گونه های موجود خیاردریایی خلیج فارس
در میان گونه های خیاران دریایی انواع سمی هم وجود دارد. سم آنها هولوتورین نامیده شده و در پزشکی به عنوان داروی ضد سرطان از آن استفاده می شود. بعلاوه روغن خیاردریایی محتوی بخش ضد التهابی است، این بخش دارای اسیدهای چرب با خواص ویژه اسیدهای چرب ماهی است که می تواند جایگزین روغن ماهی شده و در کاهش التهاب و تقویت مغز و قلب مؤثر باشد. ترکیبات اصلی موجود در روغن ماهیEPA هستند که عیناً در خیاردریایی یافت می شوند.
در حال حاضر بسیاری از کشورها مانند استرالیا، چین، گالاپاگوس، اندونزی، ژاپن، مالزی و فیلیپین خیار دریایی پرورش داده می شود. خیارهای دریایی که به عنوان منابع مهم غذاهای دریایی و صنایع دارویی بوده اند از حدود بیش از 25 سال پیش تاکنون در کشورهای جنوب شرقی آسیا به دلیل کاهش شدید در منابع طبیعی آنها از طریق آبزی پروری تولید می شوند. در حالیکه محصولات فرآوری شده خیار دریایی عمدتاً به چین، هنگ کنگو تایوان صادر می شوند.
منبع این مطالب از مقالات معتبر منتشر شده زیر است:
2. مقاله شناسایی و فراوانی گونه های خیارهای دریایی با استفاده از اوسیکل اپیدرمی در اطراف جزیره قشم